søndag 26. januar 2014

Søndagskos

Hva med noen rågode kanelsnurrer en søndags ettermiddag?
Grunnoppskriften til deigen er en søt gjærdeig og kan brukes til blandt annet boller, og klippekrans.
Denne oppskriften er til en ganske stor deig, og kan med fordel halveres dersom det kun er til kaffekos til familien og et par gjester.

Ingredienser:
50 gr gjær (jeg bruker 1 pose tørrgjær)
5 dl melk
1 dl sukker
150 gr smør
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
ca. 13 dl mel
2 egg (kan droppes)

Du trenger også kanel, sukker, smør til fyll

Sett stekeovnen på 220 grader.
Smelt smøret i en kjele. Rør sammen alt det tørre i en bolle, men spar 2-3 dl av melet.
Når smøret er smeltet heller du melken oppi kjelen og lar blandingen bli lunken. Så tar du det våte og elter det samme med det tørre. La så deigen stå til heving i en halvtimes tid mens du rydder på kjøkkenet.
Sett frem stekeplater og dekk dem i bakepapir.

Når deigen er ferdig hevet kjevler du den ut til en rektangel. Den skal være dobbel så bred som den er lang.
Kjevle ut til deigen er ca 5 mm tykk.
Smør deigen inn i romtemperert smør, og strø så over sukker og kanel. Så ruller du deigen i lengden.
Del så deigen inn i kanelsnurrer ved å dele den først i to, så i fire osv. slik at du får like store snurrer.
Legg kanelsnurrene på stekebrettet.
Rør sammen noen egg i en liten bolle eller en kopp. Pensle så kanelsnurrene inn i eggene.

Snurrene stekes så i ovnen i 10-15 min. Dette avhenger av størrelsen du har valgt på snurrene, så følg godt med!