lørdag 21. juni 2014

Saft av rips og rabarbra!


Saftlaging er sommerens høydepunkt hjemme, og det er faktisk utrolig enkelt! Dersom du ikke har en saftkoker hjemme foreslår jeg at du løper til nærmeste tante/bestemor eller liknende og låner. Det er heller ikke noe problem å gjøre uten saftkoker. Da koker du bare opp bæra rett i kjelen, istedet for å bruke damp.
Oppskriften holder til  2-3 liter saft (i saftkoker).
OBS! Husk at rabarbra bør plukkes før st.hans så dersom du ennå ikke har høstet de inn er tiden inne for det nå. Man bør også holde seg unna den stilken blomsten vokser på.

Ingredienser:

1 liter rips
10 rabarbrastilker (middels store) - jo mer rabarbra du har, jo mindre ripssmak får du. Pass alltid på å ha mer rips enn rabarbra.
Sukker (Vanskelig å beregne eksakt men ha en hel pakke klar i tilfellet)
Man kan også bruke en kanelpinne når man koker opp saften for å få litt ekstra god smak


Fremgagsmåte:


I saftkoker: Fyll halve kjelen med vann. Sett dette på koking. Skyll rabarbraen, og kutt den opp i små terninger. Ha rabarbra og rips over i den øverste delen av saftkokeren. La kjelen stå til det koker og den lille slangen begynner å fylles med saft fra bæra. Sett frem en kjele som saften kan renne ut i. Ta av låsen på slangen (hvis du har det på), og kok bæra til det ikke kommer mer væske fra de (dette tar noen timer).

Når du har fått denne saften fra bæra er det på tide og lage saft. Kok opp saften og tilsett sukker når det begynner å koke. Smak på saften hele tiden og tilsett sukker til du synes at saften er søt nok. Da slår du av varmen og lar saften avkjøle seg. Når saften er avkjølt kan den helles på flasker.

Uten saftkoker: Kok opp bæra med vann (ca 0,5 liter). Rør om så de ikke brenner seg. Kok bæra på svak varme i 2 timers tid. La saften avkjøle seg og sil den over i en annen beholder (bolle eller liknende). Hell bæra og rabarbraen over i et håndkle og press ut den siste saften. Kok saften opp igjen og rør inn sukker underveis mens du smaker. Når du synes det er nok sukker stopper du og skrur av varmen. La saften avkjøle seg og hell over på flasker.

Tips: Dersom du har mye bær kan du bruke samme metode for å lage syltetøy og gele. Den eneste forskjellen på saft og gele er koketid. Jo lenger du koker saften, jo tykkere blir blandingen (forutsetter at du bruker sukker). Får du ikke blandingen til å stivne så kan du ha i litt gelatinpulver.
Obs: For å teste om blandingen er blitt til gele tar du en teskje av blandingen over på en liten tallerken og setter den i kjøleskapet. Har den stivnet i løpet av 3 minutter så er blandingen blitt gele.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar